Pokličite nas: 031 265 491

Krajša noga – razvoj funkcionalno krajšega koraka

Krajša noga

Ste opazili, da imate eno nogo krajšo od druge? Morate vedno različno krajšati hlačnice na hlačah? Je ena noga bolj gibljiva kot druga?

Če je odgovor na ta vprašanja DA, imate verjetno tisto, kar se imenujemo “funkcionalno krajša noga”. To ne pomeni, da je vaša noga anatomsko krajša (še vedno sta obe stegnenici enako dolgi), vendar je zaradi mehanskega neravnovesja v ledvenem delu in medenici prišlo do tega, da je vaš korak funkcionalno krajši. Zakaj se ta pojav zgodi?

Možgani uravnavajo mišični tonus in gibanje nog . Ta informacija potuje preko živčnega sistema in mišic, ki potekajo skozi področje na vratu v višini atlasa ( možgansko deblo ). Če je pretok informacij nemoten bo dolžina obeh nog v odsotnosti anatomskih, prirojenih napak in travmatičnih poškodb enaka. Vendar, če je prisotna disfunkcija na področju atlasa, je lahko pot informacij, ki regulirajo mišični tonus v nogah motena.

Te napačne informacije in spremembe v mišičnem tonusu pri nekaterih povzročijo neuravnoteženo (poševno) medenico, kar vpliva na očitno skrajšanje noge. Na položaj medenice prav tako vpliva zakrčenje mišic v ledvenem in križnem področju, ki je posledica kompenzacije telesa na premaknjen atlas. Torej, če je atlas ni v pravilnem položaju, se medenica posledično zamakne, in s tem se skrajšajo oz. raztegujejo vezi v sami medenici, kar povzroča tudi bolečine v dimljah.

Krajša noga

Veliko ljudi, ki so si naravnali atlas po AtlasPROfilax ® metodi so poročali o bistveni spremembi v dolžini nog in neskladju med obema nogama. Po terapiji se medenica poravna in nogi postaneta enako dolgi. Atlasprofi so opravili meritve pred in po terapij.

Povezane študije: Glej študijo nagiba medenice in izboljšanje funkcionalno kratke noge po naravnavi atlasa z AtlasProfilax® metodo, ki jo je naredil dr. Matthew Voigts DO (London, Anglija)

Učinkovitost, izboljšave in omejitve:

90% možnosti je, da nogi poravnate z AtlasPROfilax ® metodo. Ko je noga anatomsko ali strukturno skrajšana zaradi degenerativnih, travmatskih, prirojenih ali post operativnih korekcijskih faktorjev učinkovitost upada.

Primer:

Izboljšanje funkcionalno skrajšanje noge pri bolnikih z hernio diska pred in po AtlasPROfilax ® terapiji.

Krajša noga

(Foto courtesy of Dr Gutierrez, Bucaramanga, Kolumbija)

Literatura

  1. Vogel, F. Jr, Short-leg syndrome. Clin Podiatry.581-99. 1984.

  2. Rothbart, BA. Relationship of functional leg-length discrepancy to abnormal pronation. J Am Podiatr Med Assoc. 2006.

  3. V.V.A.A. Postural adjustment in experimental leg length difference evaluated by means of thermal infrared imaging. Physiolgy Measurements. 2010.

  4. Gross, R.H. Leg length discrepancy: how much is too much? Orthopedics.1978.

  5. V.V.A.A. True or Apparent Leg Length Discrepancy: Which Is a Better Predictor of Short-term Functional Outcomes After Total Hip Arthroplasty? Journal of Geriatric Physical Therapy. 2013.

Izvedba: Bsmart

© 2024 AtlasPROfilax